Ellens & Lentze aan het woord over de verdeling van jullie geld en goederen

Je zag het al een tijdje aankomen, maar eindelijk ben je dan ten huwelijk gevraagd! Of misschien gaan jullie trouwen omdat dat praktischer is. Hoe dan ook: gefeliciteerd! Er zijn weinig momenten die een relatie zo duidelijk en liefdevol markeren. De tijd van de voorbereiding op de huwelijksvoltrekking kan soms stressvol zijn, maar vaak is het ook een vrolijke tijd waarin vrienden en familie dichter bij elkaar komen te staan. En daarna? Eerst nog die welverdiende huwelijksreis en dan begint eindelijk jullie leven als echtpaar. Tevreden kijken jullie terug op een periode vol dromen en vooruit naar een toekomst vol plannen. Toch?

Zo zou je willen dat het voor iedereen gaat. Helaas is dat niet altijd het geval. We kennen allemaal het trieste verhaal van het mooie, jonge koppel dat tijdens hun huwelijksreis in de Caraïben kort na elkaar overleed. Ze hadden geen kinderen en geen testament. Na twee rechtszaken over de verdeling van de erfenis staan de families die net aan elkaar waren verbonden nu lijnrecht tegenover elkaar.

Zo’n voorbeeld uit het nieuws geeft het belang van een goed testament pijnlijk duidelijk weer. Natuurlijk wil je liever over de taart dan over een mogelijk overlijden nadenken. Maar het bovenstaande voorbeeld maakt duidelijk waarom zo’n moment van bezinning wel nodig is. Voor je partner en voor jullie familie.

Een testament kun je zo persoonlijk maken als je wilt. Zeker als jullie geen kinderen hebben is het belangrijk te bedenken wat jij wilt dat er gebeurt als je overlijdt. Een notaris begeleidt je tijdens dat proces. Partners worden elkaars erfgenaam. Maar wat wil je dat er gebeurt als jullie vlak na elkaar overlijden, zoals het jonge stel uit het nieuws of tijdens een auto-ongeluk bijvoorbeeld? Je kunt aangeven dat beide families in zo’n geval elk de helft van de erfenis krijgen. Of je bepaalt dat wat je partner net van jou heeft geërfd weer terug moet naar jouw familie. Bijna alles kan geregeld worden. Bespreek het in ieder geval eens rustig met je aanstaande en een notaris, liefst nog voor het huwelijk.

De wet is ook hier duidelijk. Als een partner overlijdt, en er zijn geen kinderen, erft de ander alles. Overlijdt de tweede partner, ook als er weinig tijd tussen zit, dan erft diens familie alles. Zuur, verdrietig en ogenschijnlijk oneerlijk misschien, maar wel hoe het is geregeld. Anders is het als twee partners overlijden bij een ramp, zoals een vliegtuigongeluk. Ook daarvan zijn duidelijke voorbeelden in het nieuws geweest. De wet zegt dan dat beide partners op hetzelfde tijdstip zijn overleden. Zij erven dus niets van elkaar, waardoor beide families evenveel rechten behouden.

Misschien had mediation nog iets van de familiebanden kunnen redden en waarschijnlijk was de belastingdienst best welwillend geweest, maar het verhaal van het mooie, jonge koppel is nu abrupt en verdrietig geëindigd. Zorg dat zoiets jullie nooit gebeurt en maak een testament! Ook dat hoort bij houden van en zorgen voor elkaar.