Veel mensen ronden nu de laatste taken op het werk af. Anderen bereiden zich juist voor op een druk toeristisch seizoen. Hoe dan ook: de zomer staat voor de deur! Met mooi weer worden er veel sfeervolle foto’s met vrienden en geliefden op het strand, op terrasjes en misschien zelfs in exotische oorden gemaakt. Onze mooie stad heeft in ieder geval voldoende fotogenieke plekjes! Daarvoor hoeft u niet op vakantie. Of u nu thuis blijft of weggaat deze zomer, u deelt uw zonnige avonturen hoogstwaarschijnlijk met uw achterban via social media. Zij zien precies waar u bent, met wie u bent en wat u hebt gegeten.

U bent zich inmiddels vast wel bewust van de gevaren van social media. “Maak het ze [de inbrekers] niet te makkelijk,” waarschuwen politie en justitie ons immers. Daarom deelt u de belangrijkste informatie pas bij thuiskomst, toch?

Kwetsbaar of kwetsend

 Ook wij willen u nog even op iets wijzen. In al uw social media-gesprekken en tussen alle foto’s en video’s op uw telefoon, iPad of laptop verzamelt zich in de loop der tijd heel veel informatie die ook ten nadele van iemand gebruikt kan worden. Informatie die vaak na een relatiebreuk ingezet wordt. Het bereik is enorm – de hele wereld – en de gedeelde informatie kan niet zomaar weer verwijderd worden. In het roddelnieuws komen voldoende voorbeelden voorbij.

Om een dergelijk online moddergevecht te voorkomen, kunt u een social media-clausule vast laten leggen bij uw huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden. De social media-clausule is een overeenkomst tussen u en uw partner waarin vastgelegd wordt wat jullie wel en wat jullie niet mogen delen als de relatie beëindigd wordt. U kunt zich vast voorstellen dat sommige foto’s en bepaalde uitspraken voor enorme reputatieschade kunnen zorgen als ze online worden verspreid. Veel werkgevers nemen al een social media-code op in hun contracten, maar veel bedrijven onderzoeken mogelijk nieuw personeel ook eerst door hun online uitingen te bekijken.

Naast alle afspraken over wat jullie wel en niet willen blijven delen met de virtuele wereld, kan ook bepaald worden of er een boete betaald moet worden als een van de partners zich niet aan de afspraken houdt. Om de boete te innen is een akte met executoriale kracht nodig die wij graag voor u opstellen.

Ook als u uw voorwaarden al heeft opgesteld, kunt u de social media-clausule nog laten toevoegen. Het is bij oudere voorwaarden en contracten sowieso verstandig eens in de paar jaar te kijken of uw afspraken nog bij uw huidige relatie passen. Een ideaal moment dus om meteen jullie ideeën over alle digitale bestanden, confronterende beelden en expliciete uitingen te laten vastleggen! Is de scheiding al in gang gezet? Dan kan de social media-clausule ook nog worden opgenomen in het echtscheidingsconvenant.

Als u dit gesprek nu met uw (ex)partner aangaat en jullie afspraken goed laat vastleggen, kunt u ongestoord genieten van uw zomer en ongegeneerd foto’s blijven maken! Veel plezier!