Ellens & Lentze aan het woord over de vakantiecheck

Weer staat er een typisch Hollandse zomer op ons te wachten. Mooie, warme dagen, hoogstwaarschijnlijk afgewisseld met harde wind en hoosbuien. Maar waar brengt u deze zomer door? Durft u alweer te vliegen naar een verre vakantiebestemming of gaat u liever op avontuur in ons eigen land? Nu we langzaam uit de lockdown kruipen en veel landen hun grenzen weer openzetten om toeristen te verwelkomen, is een goede vakantiecheck misschien wel belangrijker dan ooit. Waar moet u voor vertrek aan denken?

Steeds meer wordt de wereld zoals we haar kenden van voor het coronavirus. Tegelijkertijd is alles anders. Ook op vakantie. Als u nu op reis gaat, moet u van tevoren goed nagaan welke regels er in het land van bestemming gelden. Waar zijn mondkapjes verplicht? Hoeveel afstand moet er tussen u en onbekenden zijn? Kunt u alweer douchen op de camping? Alles om de verspreiding van het virus af te remmen en besmetting te voorkomen. Maar ook andere, praktische zaken hebben wat van uw aandacht nodig.

U regelt dat uw huis goed verzorgd achterblijft. Er komt dus iemand die voor de planten, de huisdieren en de post zorgt en de lampen gaan op gezette tijden aan en uit. Ook uw paspoort en rijbewijs heeft u op tijd vernieuwd, er ligt een gevarendriehoek in de kofferbak en ten minste één achterblijver weet waar u de komende tijd bent.

Ik ga op reis en neem mee…

Bereid je voor op het ergste, maar hoop op het beste is ook ons devies. Daar hoort bij dat u nog voor de zomervakantie nagaat hoe actueel uw testament en levenstestament nu zijn. Vaak wordt zo’n document opgesteld en nooit meer ingekeken. Dat begrijpen we best. Toch is het belangrijk de naam van uw executeur-testamentair of de aangewezen voogd voor uw kinderen nog even onder de loep te nemen. Zijn die personen nu nog liefdevol aanwezig in uw leven?

Mocht er onderweg iets gebeuren, weten de belangrijke personen in uw leven dan welke keuzes u voor uw gezondheid en welzijn zou nemen? Heeft u duidelijk gemaakt wie er namens u mag handelen als u dat zelf niet meer kunt? Wie er voor uw kinderen en huisdieren mag zorgen? Wie uw zaken kan waarnemen? Juist tijdens vervelende situaties in een ander land is het fijn als dit soort belangrijke wensen duidelijk zijn vastgelegd.

En stel dat u gescheiden bent, welke afspraken heeft u met uw ex-partner over de kinderen gemaakt? Waarschijnlijk moet u een verklaring voor elkaar tekenen, zodat u beiden met uw kinderen de grens over kan tijdens de in het ouderschapsplan aangewezen vakantieweken.

Zodra u al deze dingen geregeld heeft, kunnen alle doemscenario’s weer uit uw hoofd en is er weer ruimte voor de vrolijke voorbereidingen. Welke bergen? Welke wijngaarden? Welke zee? Waar gaan we heen?

Maar waar u ook naartoe gaat, kom eerst even bij ons langs! Dan helpen wij u echt onbezorgd op die welverdiende vakantie te gaan.