(Her)trouwen op latere leeftijd? Regel de nalatenschap tijdig

Een liefde van vroeger, die na 70 jaar alsnog tot een huwelijk leidt. Romantiek ten top. Toch belangrijk om ook dan beide benen op de grond te houden. Want de nalatenschap moet goed geregeld worden voor de kinderen van beide kanten. De notaris helpt. Met huwelijkse voorwaarden en een testament.

 ‘Eigenlijk wil ik vooraf naar de kapper,’ had Cathrien (79) tegen haar aanstaande echtgenoot Dirk (78) gezegd. ‘En zal ik m’n mooie donkerblauwe pakje aandoen?’ Ze gingen samen naar de notaris, en ja, dan moet je er op je paasbest uitzien, vond ze. Bovendien had het bezoekje bij notariskantoor Ellens & Lentze een feestelijke aanleiding. Dat zat zo.

Schoolreünie

Op de basisschool hadden ze al een oogje op elkaar gehad, Cathrien en Dirkje. Ze knikkerden op het schoolplein, speelden verstoppertje in de buurt en hadden vooral veel pret samen. Maar de oorlog brak uit, en het gezamenlijke wereldje van Cathrien en Dirk splitste zich. Los van elkaar vonden ze hun geluk. Ze trouwden en stichtten gezinnen.

Maar toen was er die schoolreünie, een paar jaar geleden. 70 jaar smolt weg. Het gebabbel van vroeger werd een intens gesprek. Over hun fijne kinderen. En ze bleken het verdriet over een overleden partner te delen. Een verliefdheid vlamde op en ze kregen een relatie. Dirk wilde deze graag formaliseren en vroeg Cathrien onlangs ten huwelijk. Een romantisch idee; ze waren eind 70.

Kunstwerk, klok, vermogen

Ook de kinderen uit beide gezinnen waren happy met het nieuwe geluk van hun ouders. Wel zeiden ze: ´Het is goed om naar de notaris te gaan om dingen te regelen.’ Want er was aan beide kanten familiebezit – een kostbaar kunstwerk, een emotioneel waardevolle klok – en opgebouwd vermogen. De verdeling daarvan moest duidelijk zijn bij overlijden en het was wenselijk dat bezit terechtkwam bij de oorspronkelijke erfgenamen. Maar iedereen wilde vooral eventueel gedoe en gekibbel straks voorkomen.

Aanspraak op andermans bezit

‘Een verstandige keuze,’ stelt Daniëlle van Iperen van notariskantoor Ellens & Lentze. ‘Als ouders hertrouwen, hebben hun kinderen recht op duidelijkheid en rust over de nalatenschap. Zeker als er sprake is van een al overleden ouder, kan nalatenschap wat complexer zijn. Het is belangrijk dat kinderen weten dat anderen niet ineens aanspraak kunnen maken op hun bezit.’

Dat is eenvoudig te regelen. Met huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden wordt het vermogen van beide partners gescheiden. ‘Ook het deel van de al overleden ouder wordt niet gemeenschappelijk, en blijft dus buiten de invloedssfeer van de nieuwe partner en zijn kinderen. Dat is geruststellend voor de kinderen van de overledene.’

‘Ook het deel van de al overleden ouder blijft dus buiten de invloedssfeer van de nieuwe partner en zijn kinderen’

Gerust en gelukkig

Ook (aanpassen van) een testament bleek behulpzaam bij het tweede huwelijk van Cathrien en Dirk.

Daniëlle: ‘Na overlijden wil je dat de afwikkeling in goed overleg gaat. Bijvoorbeeld door kinderen van beide partners te benoemen die straks samen erop toezien dat ieder krijgt wat hem of haar toekomt. Zonder gebakkelei daarover met een stiefouder. Overigens kiezen mensen daarom vaak voor afhandeling door een notaris. Die is onafhankelijk, en weet van de hoed en de rand. Maar het belangrijkste is dat ouders en kinderen gerust en gelukkig zijn met de regeling.’

Notaris nu laagdrempelig

Keurig gekapt, in een prachtig blauw pakje verscheen Cathrien hand in hand met Dirk bij Ellens & Lentze. ‘Wat ziet u er mooi uit!’ had de receptioniste gezegd. Cliënten in ‘vol ornaat’ zag ze niet vaak meer, nu de gang naar de notaris veel laagdrempeliger was dan vroeger. Glunderend knikte Cathrien een ‘zie je wel’ richting Dirk. Een uurtje later verlieten ze tevreden het kantoor. Op naar het restaurant waar ze een feestelijke borrel hadden met alle kinderen. Geruststelling moet je vieren, tenslotte.