Word een wipkip

Een wipkip staat in weer en wind klaar voor wie maar langsloopt. Ze veert heen en weer met de bewegingen van haar berijder en is vrijwel onverwoestbaar. Precies de eigenschappen die u als ondernemer nu nodig heeft. Meeveren op de onvoorspelbare veranderingen die de Covid-pandemie aan onze economie oplegt. Terugveren na een tegenslag. En weer onverwacht opveren zonder mensen te verliezen.

Veel bedrijven hebben het nu moeilijk. Het is dus zaak veerkrachtig te blijven, innovatief en vernieuwend te gaan ondernemen en uw basis te verstevigen om weerstand te kunnen bieden aan de zware tijden die nog komen. Zeker als u verantwoordelijk bent voor werknemers en te maken hebt met doorlopende kosten van leveranciers, de huur van een bedrijfspand en af te lossen kredieten bijvoorbeeld. Weerstand en veerkracht opbouwen als bedrijf moet daarom een prioriteit worden.

Bedrijfsveerkracht

Een manier om veerkrachtiger te worden is door extra reserves op te bouwen. Dat kan onder meer door uw uitgavepatroon onder de loep te nemen. Wat zijn uw vaste lasten en kunt u wat besparen door een contract met andere leveranciers af te sluiten? Kunt u het ziekteverzuim in uw bedrijf verminderen of zijn tijdelijke contracten nu een betere oplossing? Kunt u de leaseauto niet beter vervangen door een met privévermogen aangekochte auto? En bent u alert genoeg op de betalingsachterstanden van uw cliënten?

Steun

De regering heeft verschillende financiële ondersteuningsmaatregelen in het leven geroepen. Als uw liquiditeit zorgwekkend wordt, kunt u een verzoek om bijzonder uitstel van betaling in inkomsten-, vennootschaps-, omzet- en loonbelasting indienen bij de Belastingdienst. En u kunt eventueel een beroep doen op werktijdverkorting. Al met al voldoende opties om met een expert te bespreken, zodat u precies weet wat voor u het meest verstandig is op dit moment. Ook is het de moeite waard contact op te nemen met uw bank. Waarschijnlijk is er ook daar meer mogelijk dan u denkt.

Privé

Belangrijker dan het overeind houden van uw bedrijf is misschien wel het beschermen van uw privéleven. Ook in normale tijden mogen eventuele tegenslagen in uw bedrijf uw gezin niet raken. Nu geldt dat des te meer. U houdt uw zakelijke en persoonlijke financiën daarom natuurlijk strikt gescheiden. Uw fysieke, mentale en financiële veerkracht is nu belangrijk.

Bouwt u al een aanvullend pensioen op bijvoorbeeld? Bent u goed verzekerd en is een inkomen gegarandeerd na een ernstig ongeval of een langslepende ziekte? Hoeveel kunt u nu sparen? Kunt u de voorwaarden van uw hypotheek aanpassen? Is uw (levens)testament up-to-date? En wat doet u om een burn-out te voorkomen?

Zo zou u kunnen zijn

Blijf goed voor uzelf en uw familie zorgen, ongeacht hoe het met uw bedrijf gaat. Eet gezond, beweeg voldoende en ga vaak naar buiten. Knuffel de mensen in uw bubbel extra vaak. Wandel door de buurt en maak hier en daar een praatje op afstand. Loop eens langs die speeltuin en zie hoe veerkrachtig én stabiel die wipkip daar staat. Zo zou u kunnen zijn… Zo zou u nu moeten zijn.