Ellens & Lentze aan het woord over extra veel belastingvrij schenken in 2021

Wat een turbulent jaar hebben we achter de rug! Er is veel veranderd in de wereld en in ons sociale leven. Hoe we werken, waar we werken en of we nog kunnen werken. Hoe we sporten, hoe we onze contacten onderhouden en hoe we onze vrije tijd doorbrengen. Weinig gaat nog zoals het altijd ging. Maar er zijn ook lichtpuntjes! Er zijn veel mooie, sociale initiatieven ontstaan om elkaar te helpen en een hart onder de riem te steken. En ook de overheid heeft maatregelen genomen om burgers en ondernemers door de meest onzekere periode heen te helpen.

€ 1000 om elkaar te steunen

Dit jaar is het bedrag dat u belastingvrij aan anderen mag schenken met € 1000 verhoogd. Ouders mogen hun kinderen in 2021 € 6604 geven, zonder dat zij daar schenkbelasting over moeten betalen. Anderen mag u € 3244 belastingvrij per persoon geven. De vrijstelling geldt per ontvanger, maar gehuwden en geregistreerde partners worden wel als één gezien. Het is voor de ontvangers van uw gift niet nodig aangifte van schenkbelasting te doen als het bedrag niet groter is dan hierboven aangegeven.

Met deze eenmalige verhoging van de vrijstelling wil de overheid ondernemers, die het nu door de coronacrisis heel zwaar hebben, steunen. Vrienden, familieleden en misschien betrokken vreemden kunnen hen zo een extra bedrag belastingvrij schenken en hopelijk door de moeilijkste periode heen loodsen. Wie zou u kunnen helpen? Wie gunt u een nieuwe start?

Eenmalig

De verhoging van € 1000 is eenmalig en dus alleen in 2021 in te zetten. Wat wel blijft is de eenmalige belastingvrije schenking ten behoeve van een woning of studie. U mag iedereen tussen de 18 en de 40 jaar helpen met de financiering van een eigen woning of een renovatie met een belastingvrije schenking van € 105.302. Deze vrijstelling mag over drie opeenvolgende jaren worden verspreid. Kinderen en pleegkinderen kunt u zo helpen een dure studie (jaarlijkse kosten > € 20.000) te volgen door eenmalig € 55.996 te schenken. Zonder specifiek doel mogen zij € 26.881 als gift ontvangen. Over alles boven deze bedragen moet wel belasting worden afgedragen.

Combineren

Was 2020 voor u niet een jaar vol financiële tegenvallers? Bedenk dan eens wie u weer in het zadel kunt helpen met een kleine of grote schenking. Stel uw hart open en kijk ook eens verder dan uw gezin. Als u maximaal van de vrijstelling gebruikmaakt en bij grote bedragen een schenking over een paar jaar spreidt, bespaart u het meest. Dat vraagt wel enige planning en goed advies. Gelukkig zijn wij gewoon open om u – uiteraard coronaproof – te helpen, zodat u uw ondernemende kinderen en vrienden weer verder kunt helpen!

Want wat je geeft, komt altijd weer bij je terug. Soms precies hetzelfde, soms in een iets andere verschijningsvorm, maar een goede daad wordt altijd beloond. Dus laten we er een mooi jaar van maken samen!