Ellens & Lentze aan het woord over uw klussende buren

Veel mensen werken nu verplicht thuis. Of zij proberen dat, want met kinderen die thuis lessen moeten volgen en luidruchtige buren valt dat nog niet mee. De kinderen worden steeds opstandiger en steeds meer buren zijn opeens aan het verbouwen. Misschien bent u inmiddels ook wel toe aan een eigen werkkamer en is een uitbouw aan uw huis zo gek nog niet?

Vooral in Den Haag en omstreken wonen veel mensen in een appartement. De bewoners van die appartementen zijn samen verantwoordelijk voor het onderhoud van het hele appartementencomplex. Als eigenaar van een appartement koopt u als het ware een deel van het gebouw. Alle appartementseigenaren van bijvoorbeeld een portiek zijn lid van de Vereniging van Eigenaren en die zorgt voor de gemeenschappelijke delen, zoals het dak, de portiektrap en mogelijk de kozijnen.

Splitsingsakte

In een splitsingsakte is onder meer vastgelegd welke delen van het gebouw gemeenschappelijk en welke delen privé zijn. Als er dus iets aan, in of om het gebouw gewijzigd wordt, moet de splitsingsakte aangepast worden aan de nieuwe situatie. Denk daarbij aan ingrijpende wijzigingen aan het pand, zoals een dakterras, een extra verdieping of een leuke aanbouw. Voor dergelijke grote ingrepen moet de VvE toestemming geven en moet de splitsingsakte gewijzigd worden. Gebeurt dat niet, dan is de aanbouw gemeenschappelijk eigendom. In theorie zijn uw buren dan mede-eigenaar van uw dakterras…

Privé of VvE?

Zijn de vernieuwingen aan het pand niet aangetekend als privé-eigendom, dan is de gehele VvE bovendien verantwoordelijk voor de eventuele schade die tijdens de werkzaamheden of een winterse bui wordt veroorzaakt. En die opbouw die niet in de splitsingsakte staat vermeld? Die kan niet mee verkocht worden en wordt niet bij de waarde van het appartement gerekend. En dat zou jammer zijn na al die maanden verbouwingsoverlast, toch?

Er komt veel kijken bij het wijzigen van een splitsingsakte. De VvE-leden moeten met de wijziging instemmen. Uw notaris kan hierin veel betekenen. De notaris kan de gewenste wijzigingen met de VvE-leden bespreken. Vervolgens maakt hij de nieuwe splitsingsakte en zorgt hij ervoor dat deze aan alle criteria voldoet.

Eerlijk zullen we alles splitsen

Realiseer u dus dat uw dakkapel een ingreep in het gemeenschappelijke dak vereist. Dat uw aanbouw invloed heeft op uw bijdrage aan de VvE. En dat uw dakterras niet zonder toestemming van uw buren gebouwd mag worden. Maar ook al geeft de VvE toestemming voor bijvoorbeeld een opbouw, als de splitsingsakte niet is gewijzigd, is het nog niet klaar. Wanneer u verzuimt de splitsingsakte te wijzigen kan dat ertoe leiden dat een en ander weer afgebroken moet worden als een van uw buren dat (zelfs jaren later) eist. Dat zijn de buren die we bij de rijdende rechter zien.

Zelf zien we liever buren die in goed overleg klussen, die rekening houden met elkaar en die elkaar helpen. Buren, kortom, die elkaar iets gunnen en die weten wat er in de splitsingsakte staat.