Daniëlle van Iperen praat bij BNR Nieuwsradio mee over ruzie over de erfenis

Erfgenamen vechten een groeiend aantal ruzies uit over de nalatenschap. En dus dijt het leger erfrechtspecialisten ook snel uit.

Steeds vaker ruziën erfgenamen over de erfenis. Dat blijkt uit cijfers van juridisch en financieel dienstverlener DAS, die BNR heeft opgevraagd. In 2016 behandelden juristen van het bedrijf ruim 1200 zaken, 51 procent meer dan in 2010.

Notarissen en advocaten vertellen BNR dat de erfenis vaker tot ruzie leidt door het ‘losser worden’ van de familiebanden. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft geen contact meer met een of meer familieleden. Ook zijn er meer samengestelde gezinnen, met kinderen die verschillende ouders hebben. Veel spanningen blijven lang onbesproken, maar vlammen op als de erfenis verdeeld moet worden. Het zijn vooral broers en zussen die vechten over de erfenis. Dat komt waarschijnlijk doordat ouders niet alle kinderen gelijk behandelen, zei directeur Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen in BNR Ochtendspits.

Meer conflicten, leidt tot een groeiend aantal advocaten dat zich met erfenissen bezig houdt. De Academie voor de Rechtspraktijk is daarom vijf jaar geleden gestart met een leergang erfrecht voor advocaten. In die vijf jaar hebben ze meer dan 125 nieuwe erfrechtadvocaten opgeleid. En zij zijn niet de enige aanbieder van dit soort opleidingen. Dat het vakgebied belangrijker wordt, zie je ook aan het feit dat erfrechtadvocaten zich inmiddels verenigd hebben. Inmiddels heeft die vereniging meer dan honderd leden.

Hoe je ruzies over de erfenis kunt voorkomen en op kunt lossen, bespreken we met Katelijne van Barneveld, advocaat en voorzitter van de Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland. En met Daniële van Iperen, notaris en register-mediator bij EllensLentze in Den Haag.