verbouwen bouwkundige keuring koopovereenkomst

Over onderzoeksplicht en de bouwkundige keuring

We hadden het laatst al even over de huizenmarkt en de druk die veel kopers voelen om maar snel te bieden en niet te veel eisen te stellen. Niet alleen het voorbehoud van financiering wordt vaak van tafel geveegd. Als een hypotheek dan niet wordt goedgekeurd, staat de potentiële koper met een boete en zonder woning op straat. Een andere belangrijke voorwaarde die steeds vaker wordt genegeerd, is de bouwkundige keuring. Ook het achterwege laten hiervan is niet geheel zonder risico’s.

Onderzoeksplicht

Als mogelijke koper van een woning heeft u onderzoeksplicht. Het is dus aan u ervoor te zorgen dat u op de hoogte bent van belangrijke zaken als erfpacht en het recht van overpad bijvoorbeeld. Maar vooral ook de bouwkundige staat van het huis kan deze spannende periode een prettige of een onaangename ervaring maken. Zonder bouwkundige keuring kan een koopovereenkomst niet ontbonden worden als het huis gebreken blijkt te hebben en ook eventuele schade kunt u dan niet op de verkoper verhalen. U kunt zich voorstellen dat deze ontbindende voorwaarde vooral bij oudere woningen belangrijk is.

Verborgen gebreken

Bij een bouwkundige keuring kijkt een professional naar cruciale onderdelen die u zelf niet kunt zien of waarvan u de staat niet goed zelf kunt inschatten. Denk aan de fundering, de riolering, het dak et cetera. Bij het keuringsrapport krijgt u een inschatting van alle herstelwerkzaamheden en de daarmee gepaarde kosten voor nu en de komende vijf jaar, inclusief enkele suggesties om de woning verder te verbeteren. Zo kunt u een gefundeerde keuze maken of u het huis de koopprijs waard vindt en of u genoeg budget over heeft voor alle reparaties van de tot dan toe verborgen gebreken.

De afgelopen maanden doen kopers vaak al tijdens een bezichtiging  een bod. Soms zelfs zonder enig voorbehoud. Alleen zo, denken zij, maken zij nog kans de woning te kunnen kopen. In de modelkoopovereenkomst die veel makelaars gebruiken is sinds kort wel de bouwkundige keuring opgenomen. Maar omdat de bouwkundige keuring niet verplicht is zien veel kopers ervan af in de hoop het koopproces te versnellen. En dat mag, maar het is niet zo handig naar onze bescheiden mening.

Grote spaarpot

Als u een keuring laat uitvoeren voordat u op een huis biedt, kunt u uw bod op de uitkomsten van het rapport afstemmen. Is daar geen tijd voor, meld dan in ieder geval bij uw bod dat u biedt onder voorbehoud van de bouwkundige keuring en welk bedrag u maximaal aan mogelijke reparaties wilt uitgeven. Ziet u toch van een bouwkundige keuring af omdat u dat ene huis nú wilt? Zorg er dan in ieder geval voor dat u voldoende spaargeld heeft om een dak te vervangen, om de riolering te vernieuwen of om nieuwe kozijnen te laten plaatsen.

Wilt u problemen voorkomen? Laat ons dan de koopovereenkomst checken voordat uw handtekening is gezet.  Dan weet u precies weet wat u kunt verwachten. Zo dragen ook wij bij aan uw woonplezier.