Ellens & Lentze aan het woord over echte liefde en een uitgesteld feest

Jullie hebben een fijne relatie en dus heeft ze zonder aarzelen “Ja!” gezegd toen jij haar ten huwelijk vroeg. Jullie weten wat je aan elkaar hebt. Tijdens iets minder mooie momenten vinden jullie steun bij elkaar, tijdens de vrolijke gebeurtenissen zijn jullie blij voor elkaar en op de gewone dagen zijn zelfs de alledaagse dingen fijn om samen te delen. De voorbereidingen op de bruiloft waren al een feest op zich en toen kwam corona…

Veel stellen met huwelijksplannen zien zichzelf dit jaar gedwongen de feestelijkheden uit te stellen of op zijn minst drastisch aan te passen aan een ongewone situatie. Steeds vaker gaan trouwlocaties weer open. Weliswaar mag er nog niet gedanst of gezongen worden, een receptie of een diner is al wel weer mogelijk met een kleine groep genodigden. Wie vindt dat er bij een trouwerij een groot feest hoort, met muziek, stukjes en een dansvloer, stelt alles liever een jaar uit in de hoop dat de wereld dan weer enigszins normaal is.

Het jonge stel uit ons voorbeeld had zichtbaar plezier in de voorbereidingen. Ze hadden niet alleen oog voor de versieringen of het menu. Ze namen al hun verantwoordelijkheden serieus. Bij een relatie hoort immers dat je goed voor elkaar zorgt en ook dat wilden ze officieel maken. We bespraken samen wat zij in hun huwelijkse voorwaarden wilden laten opnemen, wat voor hen belangrijk is. We doorliepen verschillende scenario’s met rijkdom en schulden, huizen, ziekte en kinderen bijvoorbeeld in de hoofdrol. Dit stel neemt geen risico’s als het gaat om hun relatie.

Een bruiloft zonder spetterend feest zien zij niet zitten en daarom is besloten dat zij hun huwelijk ruim een jaar uitstellen. Alle plannen zijn zodoende even in de ijskast gezet. Ondertussen gaat het leven wel gewoon verder. En natuurlijk wacht dit stel niet met samenwonen totdat ze getrouwd zijn. Hoe goed zij hun huwelijkse voorwaarden en testamenten ook hadden voorbereid, op dit moment staat er nog steeds niets officieel op papier. Dus als er nu iets onfortuinlijks met een van hen gebeurt, kan de nasleep daarvan aanzienlijk anders uitpakken dan zij zouden willen.

Zitten jullie in een vergelijkbare situatie? Overweeg dan om voor de periode tot jullie je relatie eindelijk uitbundig kunnen vieren toch alvast een samenlevingsovereenkomst en testamenten te laten opstellen. In zo’n overeenkomst en met de testamenten kunnen jullie precies laten vastleggen wat er met jullie tegoeden, waardevolle spullen of het huis bijvoorbeeld moet gebeuren mochten jullie uit elkaar gaan of als een van jullie overlijdt. Je wilt je partner er toch voor behoeden dat hij of zij op straat wordt gezet als jou iets overkomt? Bovendien kan het, als je elkaars fiscale partner bent, voordelen hebben voor de belasting die je over je inkomen en vermogen moet betalen. Het geld dat jullie zo besparen kan dan mooi weer in het trouwfeest gestoken worden!

Van uitstel komt niet altijd afstel, wees gerust, maar blijf voor elkaar zorgen. Juist nu!