Ellens en Lentze

070 364 48 30

Meer woongenot door een actieve VvE

▶ maandag 31 maart 2014 | categorie: Wonen
Omdat persoonlijke verhalen mensen vaak meer aanspreken dan een opsomming van interessante feiten, zullen wij de komende tijd wat van onze praktijkervaringen met u delen. Uiteraard zijn de personages fictief, maar alles wat zij meemaken is echt en uit het leven gegrepen. Hopelijk herkent u iets in de belevenissen van Robbert Bovenwater en Nadine van Bloemzetel en zet het u aan weer eens naar uw eigen situatie te kijken. Want hoe heeft u alles geregeld?

Samenwerken met de buren?

Robbert Bovenwater en Nadine van Bloemzetel wonen in een klein, maar gezellig appartement in de binnenstad. Met het oog op de mogelijke gezinsuitbreiding willen ze het liefst zo snel mogelijk verhuizen naar een groter huis. Maar Robbert heeft ergens gelezen dat hypotheekverstrekkers tegenwoordig steeds vaker eisen dat er een actieve Vereniging van Eigenaren moet zijn voordat zij een hypotheek verstrekken.

De VvE van het portiek waar Robbert en Nadine wonen is niet actief. De buren groeten elkaar als ze elkaar tegenkomen, maar verder is er weinig contact. En een buurman heeft onderhand wel erg veel achterstallig onderhoud, wat de waarde van Robberts appartement natuurlijk niet ten goede komt.

Hij besluit actie te ondernemen om hun VvE te activeren, neemt contact op met de notaris en vraagt uitleg over de splitsingsakte. Vervolgens stuurt Robbert alle buren een mail en nodigt hen uit voor de eerste VvE-vergadering. Een week later zitten de zes appartementseigenaren bij Robbert en Nadine om de tafel. Robbert wordt benoemd tot voorzitter en de buurvrouw van twee hoog wordt penningmeester. Ze stellen een huishoudelijk reglement op, met daarin de regels die zij belangrijk vinden over gezamenlijke verantwoordelijkheden, huisdieren, isolatie en meer.

De buren maken ook een plan om het groot onderhoud samen aan te pakken. De gevel en het dak hebben de hoogste prioriteit, maar ook het schilderwerk kan niet meer lang uitgesteld worden.

Iedereen ziet de voordelen voor de waarde van hun eigen woning en is blij met de nieuwe bedrijvigheid. Bovendien blijkt dat ze door het gezamenlijk afsluiten van de opstal- en aansprakelijkheidsverzekering allemaal geld besparen. En stelt het de buren gerust dat de maandelijkse bijdrage aan hun nu actieve VvE toekomstige kosten kan dekken. Door het contact met de buren en de actieve VvE knapt niet alleen het hele portiek, maar ook de vriendelijke buurman van het licht verwaarloosde appartement op.

Na een halfjaar ziet alles er zo uit dat Nadine en Robbert hun appartement met een gerust hart te koop durven te zetten.

Gemakkelijk, snel en de moeite waard

Als eigenaar van een appartement bent u medeverantwoordelijk voor het onderhoud aan het gebouw. Omdat te kunnen doen is samenwerking met uw buren nodig. Een Vereniging van Eigenaren is in de splitsingsakte al opgericht. Daarin is bepaald hoe de benoeming van het bestuur plaatsvindt, hoe een vergadering bijeen wordt geroepen, welke onderhoudskosten gemeenschappelijk zijn en welke niet en hoeveel stemmen elke eigenaar mag uitbrengen wanneer gestemd wordt over belangrijke zaken. Dit kan niet zonder een wijziging van de splitsingsakte door de VvE aangepast worden.

Veel Verenigingen van Eigenaren zijn echter nog niet actief, hoewel dat wel wettelijk verplicht is. Nu zijn er nog weinig sancties, maar gemeenten grijpen steeds sneller in en ook hypotheekverstrekkers verlangen steeds vaker een actieve VvE voordat zij een hypotheek uitgeven. Voor zowel bewoners als verkopers van een appartement wordt het belang bij een actieve VvE dus groter.

Activeer daarom snel uw buren, benoem een bestuur en schrijf uw VvE in bij de Kamer van Koophandel. Daarna kunt u een zakelijke rekening openen en goedkope verzekeringen afsluiten. Het belangrijkste is dat u er met een actieve VvE voor zorgt dat de waarde van uw woning door regelmatig onderhoud niet achteruitgaat. De te ondernemen stappen zijn niet ingewikkeld en nemen niet al te veel tijd in beslag, maar leveren u wel veel op. Al is het maar in een beter contact met uw buren. Laat u wel goed informeren door een notaris. Want hij kan u precies uitleggen wat er in de splitsingsakte en het splitsingsreglement staat en waar u allemaal aan moet denken.

Vraag persoonlijk advies

Mijn collega’s en ik adviseren u graag, op ons kantoor of bij u thuis of op de zaak. Want wij weten hoe positief een beetje aandacht en zorg kunnen uitpakken voor u, uw woning en uw relatie met de buren.

< vorige berichtvolgend bericht >

Laatste nieuws