Ellens en Lentze

070 364 48 30

Samenlevingsvormen

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Samenwonen

Als u ongehuwd gaat samenwonen blijven alle bezittingen en schulden op uw eigen naam staan en heeft u geen rechten of plichten naar elkaar. U kunt dus geen alimentatie eisen of aanspraak maken op het pensioen van uw partner. Stelt u samen een samenlevingscontract- of een samenlevingsovereenkomst- op, dan kunt u aantonen dat u daadwerkelijk partners bent en heeft u meteen alle belangrijke afspraken op papier.


Huwelijk

Wanneer u gaat trouwen bepaalt de wet dat alles automatisch van u samen is; u bent dan getrouwd in gemeenschap van goederen. Maar wilt u hiervan afwijken en bijvoorbeeld bepaalde bezittingen of schulden uit uw bedrijf of een erfenis op eigen naam houden, dan is het verstandig huwelijkse voorwaarden op te laten stellen.

Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap staat min of meer gelijk aan een huwelijk. Dus ook hier geldt dat als u bepaalde zaken apart wilt houden het verstandig is dat op te nemen in de partnerschapsvoorwaarden.

Verschillen tussen huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden zijn er voornamelijk bij een beëndiging, adoptie en in internationale situaties. De notaris licht u graag voor.

Wilt u meer informatie?
Neem contact op!