Ellens en Lentze

070 364 48 30

Wat moet u doen om een goede voogd te benoemen?

▶ maandag 4 augustus 2014 | categorie: Nalaten
Wat moet u doen?

Het is een moeilijk onderwerp om over na te denken: Wie mag voor mijn kinderen zorgen als ik er niet meer ben? Bent u het eens met de opvoedstijl van uw broer? Zal die ene goede vriendin er echt altijd voor u en uw kinderen zijn?

Sinds 1 april 2014 is het mogelijk om de voogdijbenoeming zelf te regelen bij de rechtbank. Van de website van de rechtbank kunt u een formulier downloaden voor het verzoek tot aantekening in het gezagsregister. Het lijkt een sympathieke en laagdrempelige oplossing, maar er zijn wel een paar punten die uw aandacht verdienen.

Allereerst is het gezagsregister openbaar, waardoor in principe iedereen inzage kan krijgen in uw wensen. Daarnaast moet u voor elk kind zo’n formulier invullen. Heeft u iets geregeld voor uw eerste kind, betekent dat namelijk niet meteen dat dat voor uw tweede kind ook geldt! Bedenk hierbij wel dat als de voogdijbenoeming niet duidelijk is de rechter met de beide families en soms met de Raad voor de Kinderbescherming in gesprek gaat.

Veel ouders maken geen testament op. Met deze digitale gezagsaanwijzing hoopt men toekomstige ruzies in de rechtbank – doordat er meerdere geschikte voogden zijn bijvoorbeeld – te voorkomen.

Maar wilt u meer voor uw kinderen dan zomaar een voogd, dan kunt u toch nog steeds het beste een testament laten opmaken bij uw notaris. Want daarin kunt u ook te kennen geven wie u niet als voogd wilt. Of kunt u een bewindvoerder aanwijzen om de financiën voor uw kinderen te beheren, zodat zij niet zodra zij 18 jaar zijn de hele erfenis besteden aan 1 goed feestje… Ook kunt u aangeven of toekomstige partners van uw kinderen aanspraak mogen maken op de erfenis. En, niet onbelangrijk, wat u in uw testament regelt, geldt voor al uw kinderen (en de kinderen die u misschien in de toekomst nog krijgt).

Vraag persoonlijk advies

Nadenken over voogdijbenoeming kan lastig zijn, maar het is wel belangrijk! Omdat u altijd verantwoordelijk blijft voor het welzijn van uw kinderen. Regel het dus goed, met uw notaris.

< vorige berichtvolgend bericht >

Laatste nieuws