Ellens en Lentze

070 364 48 30

Uw levenstestament

▶ maandag 16 maart 2015 | categorie: Nalaten
Ellens & Lentze, notariaat en mediation, brengt het belang van het levenstestament al jaren onder de aandacht van een groot publiek. Omdat we in de praktijk nog steeds te veel mensen tegenkomen die overvallen worden door een ongelukkige situatie, blijven we dat ook doen. Ook de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie is 10 maart met een campagne gestart: Wie van de drie …

Of u nu oud bent of jong, gezond of niet, zorg er altijd voor dat u niet kwetsbaar wordt en dat u de baas blijft over uw eigen leven.

Want stelt u zich eens voor dat u een ongeluk krijgt of tegen een ziekte moet vechten waardoor u langere tijd in een ziekenhuis verblijft. Wie zorgt er dan voor dat de zaken thuis gewoon door kunnen gaan?

Als u tijdelijk niet in staat bent de dagelijkse zaken te regelen of beslissingen te nemen, is het voor alle betrokken partijen fijn als uw wensen duidelijk op papier staan in een levenstestament.

• Wie mag uw financiën beheren, en betalingen doen, als u dat zelf niet meer kunt?
• Welke medische behandelingen wilt u wel en welke absoluut niet?
• Wie zorgt er voor de huisdieren?
• Wie zorgt ervoor dat de schenkingen die u wilt doen goed worden uitgevoerd?

Er is veel om over na te denken. Maar door nu alvast vast te leggen hoe u uw leven graag door ziet gaan, voorkomt u een heleboel verwarring bij en moeilijkheden voor uw naaste omgeving.

Uw vertrouwenspersoon

De belangrijkste keuze is misschien dan ook wel wie u als uw vertrouwenspersoon aanwijst. U kunt ook verschillende personen aanwijzen die elk gevolmachtigd worden voor een deel van de taken, zoals de financiën, medische beslissingen en persoonlijke zaken bijvoorbeeld. En om alles open en inzichtelijk te houden kunt u zelfs toezichthouders aanstellen die geregeld met uw vertrouwenspersonen meekijken. Als onafhankelijke, maar betrokken partij kunnen de medewerkers van Ellens & Lentze die rol ook op zich nemen. Speciaal hiervoor hebben zij de Stichting Executele en Bewind Den Haag opgericht.

Document op maat

Het levenstestament is een zeer persoonlijk document. U geeft aan wat voor u belangrijk is. En wie. U maakt duidelijk wat u wel wilt en wat niet, en wanneer. Door een levenstestament zijn de vrienden of familieleden die u vraagt namens u te handelen ook daadwerkelijk bevoegd uw wensen en de dagelijkse handelingen uit te voeren. Bovendien kunt u uw levenstestament, zolang u nog wilsbekwaam bent, blijven aanpassen aan uw situatie.

Vaak hebben mensen hun wensen voor na hun overlijden goed in een testament opgenomen. Maar juist als uw partner Alzheimer ontwikkelt of als u een naar skiongeluk krijgt, is het uitermate belangrijk dat uw omgeving weet:
• welk verzorgingstehuis uw voorkeur heeft;
• of uw huis verkocht mag worden als u er niet naar terug kunt;
• of de gevolmachtigde leningen en schenkingen aan anderen en aan zichzelf mag geven;
• of u een dementie- of euthanasieverklaring heeft;
• wat u belangrijk vindt voor uw persoonlijke verzorging; en – niet onbelangrijk –
• onder welke voorwaarden uw levenstestament geldt en wanneer niet.

Bespreek samen met uw partner, uw gezin, vrienden en notaris wat uw wensen zijn. Want een levenstestament is een levend document!

< vorige berichtvolgend bericht >

Laatste nieuws