Ellens en Lentze

070 364 48 30

Het is bon ton om te geven

▶ woensdag 6 november 2013 | categorie: Nalaten
Omdat persoonlijke verhalen mensen vaak meer aanspreken dan een opsomming van interessante feiten, zullen wij de komende tijd wat van onze praktijkervaringen met u delen. Uiteraard zijn de personages fictief, maar alles wat zij meemaken is echt en uit het leven gegrepen. Hopelijk herkent u iets in de belevenissen van Robbert Bovenwater en Nadine van Bloemzetel en zet het u aan weer eens naar uw eigen situatie te kijken. Want hoe heeft u alles geregeld?

Meer schenken met meer voordelen

Als trouwe kijkers van alle nieuwsprogramma’s hebben de ouders van Nadine van Bloemzetel al snel begrepen dat de vrijstelling van de schenkbelasting tijdelijk wordt verruimd. Tot 31 december 2013 is een bedrag tot € 100.000 vrijgesteld van de schenkbelasting. Vader en moeder Van Bloemzetel slaan meteen aan het rekenen.

Als ze Robbert en Nadine nu een ton zouden schenken, betekent dat dat hun eerste eigen huis opeens wél haalbaar is. Ze zijn er aan toe, ze werken er hard voor en ze verdienen het om op een goede manier de huizenmarkt te betreden, vinden vader en moeder.

In principe kunnen ze het geld gewoon overmaken weten ze. Maar hoe zit het dan met Nadine’s zus? Want vader en moeder Van Bloemzetel hebben een goed leven, maar zij kunnen niet beide kinderen zomaar een ton geven. En wat gebeurt er met het geld als Robbert en Nadine uit elkaar gaan? Hoe dol ze ook op hun schoonzoon zijn, een cadeau van deze omvang is echt alleen voor hun dochter bedoeld.

Verstandig als ze zijn laten ze hun testament aanpassen zodat de schenking aan Nadine later met het erfdeel van haar zus verrekend wordt. En om alle onzekerheden weg te nemen, laten vader en moeder Van Bloemzetel een schenkingsakte opmaken, met daarin een uitsluitingsclausule. Hierdoor blijft het geld dat zij hun dochter schenken ook na een eventuele scheiding van haar.

Als Robbert en Nadine die zondag enthousiast vertellen over de bezichtiging van hun droomhuis, hebben vader en moeder Van Bloemzetel een leuke verrassing voor hen.

Eindejaarsschenking

De verruiming van de vrijstelling van de schenkbelasting is een tijdelijke regeling die is bedoeld om de woningmarkt weer een zetje in de goede richting te geven. En daarmee kunt u uw kinderen bijvoorbeeld helpen om een volgende stap te zetten in hun leven. De stap naar een eigen huis misschien. En wanneer uw kinderen dat eigen huis al in bezit hebben, kunt u ze wat meer armslag geven door ze te helpen de lopende hypotheek te verlagen.

De schenkbelasting is wat de ontvanger van uw gift aan de belasting moet betalen. Tussen 1 oktober 2013 en 31 december 2013 is maar liefst € 100.000 vrijgesteld van de schenkbelasting. Normaal is dat € 51.407. Maar deze regeling geldt niet meer alleen voor ouders die iets aan hun kinderen tussen de 18 en de 40 jaar willen schenken. U kunt een ton schenken aan wie u maar wilt! Bedenk eens wie u zou willen en kunnen helpen…

Als voorwaarde geldt dat het ontvangen bedrag besteed wordt aan de aankoop van een eigen woning, de renovatie van een bestaande woning of het aflossen van een hypotheekschuld.

Als u wilt dat de schenking alleen voor uw kind bestemd is, en niet voor een eventuele partner, dan is schenkingsakte met een uitsluitingsclausule wel verstandig. En ook als u het een kind wel en de anderen niet een bedrag schenkt, is het verstandig uw testament aan te laten passen, zodat de schenking met ieders erfdeel wordt rechtgetrokken.

Mogelijk geldt deze vrijstelling tot 1 januari 2015, maar een besluit hierover is nog niet genomen. Wilt u er dus zeker gebruik van maken, doe dat dan nog dit jaar!
Vraag persoonlijk advies

Deze tijdelijke regeling kan veel voor u en uw dierbaren betekenen, maar laat u altijd goed voorlichten! Mijn collega’s en ik adviseren u graag, op ons kantoor of bij u thuis of op de zaak. Want wij weten hoe belangrijk de steun van ouders of een onverwachte gift kan zijn.

< vorige berichtvolgend bericht >

Laatste nieuws