Ellens en Lentze

070 364 48 30

Erfenis voor uw gehandicapte kind

▶ donderdag 9 april 2015 | categorie: Nalaten
Een gehandicapt of een chronisch ziek kind heeft vaak meer zorg en aandacht nodig dan een gezond kind. Een zorgtaak die de ouders met liefde voor een groot deel op zich nemen. Maar na uw overlijden blijft de behoefte aan zorg voor het gehandicapte kind bestaan. Hoe regelt u dat op een manier die voor alle kinderen het beste is?

Als ouder van een gehandicapt kind is het maken van een testament misschien nog moeilijker dan normaal. Want wie zal er voor uw kind zorgen als u dat niet meer kunt doen? En wie volgt uw bewindvoering op? Laat u daarom goed informeren door uw notaris!

Vaak heeft een kind met een Wajong-uitkering al een aardig vermogen opgebouwd. De meeste zorgkosten worden uit de AWBZ betaald, en de overige kosten zijn laag. Als uw kind vermogen van u erft, wordt dat eerst opgesnoept door een verhoogde eigen bijdrage, of vervalt het aan de instelling waar uw kind woont. Maar er zijn manieren waardoor u er zeker van kunt zijn dat uw zorgenkind de beste zorg en aandacht krijgt, en dat geen van uw kinderen extra belast wordt door hoge rekeningen of belastingaanslagen.

Vruchtgebruik

Omdat het geërfde vermogen meetelt voor de eigen bijdrage voor de AWBZ kan het zin hebben uw gehandicapte kind te onterven. Het erfdeel van uw gehandicapte kind wordt dan aan uw andere kinderen toegewezen. Hij krijgt wel het vruchtgebruik over zijn erfdeel. En de broers en zussen kunnen niet vrij beschikken over dat geld, zelfs niet als zij bewindvoerder zijn. Als hij overlijdt, vervalt het vruchtgebruikrecht en is het vermogen dat er over is gebleven al vrij van belasting voor de andere kinderen beschikbaar.

Een kind dat is onterfd, houdt wel recht op zijn legitieme portie. Dat is de helft van wat hij normaal zou hebben gekregen. Maar om daar aanspraak op te kunnen maken, moet hij – of zijn bewindvoerder – binnen vijf jaar aan de andere erfgenamen laten weten dat hij daar aanspraak op wil maken.

Hoe moeilijk zo’n beslissing ook is, soms is onterven de juiste beslissing om uw kind goed verzorgd achter te kunnen laten.

Maatwerk

Het opstellen van een testament is altijd maatwerk. Maar zeker als u een gehandicapt kind heeft, is het verstandig u zo goed mogelijk te laten informeren en uw testament zo persoonlijk mogelijk te maken. Zo zorgt u het best voor al uw kinderen!

< vorige bericht

Laatste nieuws