Een voogd voor uw vogel?

Omdat persoonlijke verhalen mensen vaak meer aanspreken dan een opsomming van interessante feiten, zullen wij de komende tijd wat van onze praktijkervaringen met u delen. Uiteraard zijn de personages fictief, maar alles wat zij meemaken is echt en uit het leven gegrepen. Hopelijk herkent u iets in de belevenissen van Robbert Bovenwater en Nadine van Bloemzetel en zet het u aan weer eens naar uw eigen situatie te kijken. Want hoe heeft u alles geregeld?

Ook Fladder is onderdeel van dit gezin

De ouders van Nadine van Bloemzetel hebben zich altijd omringd met allerlei dieren. Poezen, honden, maar ook meer exotische huisdieren maakten deel uit van de dagelijkse routine en waren echt onderdeel van het gezin. Maar toen moeder Van Bloemzetel weduwe werd, is ze kleiner gaan wonen. Voor de meeste dieren is een ander, uiteraard door moeder goedgekeurd, onderkomen gevonden. Ze woont nu nog samen met Fladder, haar trouwe papegaai. Fladder kan haar als geen ander laten lachen door de vreemde dingen die hij zegt, of doordat hij opeens een liedje fluit. Moeder doet niets zonder haar papegaai.

Maar moeder Van Bloemzetel wordt steeds ouder, en de kans dat de papegaai haar overleeft is zeer reëel. Nadine en Robbert willen weten wat er met Fladder moet gebeuren als moeder overlijdt. Het is niet een onderwerp waar moeder graag over praat, maar ze begrijpt dat ze iets voor haar papegaai moet regelen om hem goed verzorgd achter te kunnen laten.

Fladder kan zelf niet als erfgenaam benoemd worden. Daarom spreken ze af dat Nadine voor Fladder zal zorgen met het geld dat moeder voor hem apart zet. Moeder Van Bloemzetel heeft een aantal specifieke wensen met betrekking tot de verzorging, zijn voeding en zijn kooi. Nadine en haar moeder spreken alles goed door en laten hun afspraken vastleggen in moeders testament én in haar levenstestament. Nu staat precies vast hoe er voor Fladder gezorgd moet worden als moeder er niet meer is of als zij niet meer in staat is voor haar papegaai te zorgen, hoe zijn uitvaart zal verlopen als Fladder uiteindelijk ook overlijdt en waar hij begraven moet worden. Het geeft moeder Van Bloemzetel een goed gevoel te weten dat zij er in ieder geval alles aan heeft gedaan om Fladder een prettig leven te geven, ook als zij dat zelf niet meer kan.

Nu alle afspraken voor iedereen duidelijk zijn, kunnen ze weer onbezorgd van Fladders vriendschap genieten.

Zorg ook na uw dood goed voor uw huisdieren

Als u de zorg voor een dier op u neemt, moet u die verantwoordelijkheid serieus nemen. Daarbij hoort dat u nadenkt over de verzorging van uw lievelingsdier na uw overlijden. Uw huisdier kan niet als erfgenaam in uw testament opgenomen worden. En ook het laten inslapen van een huisdier, zodat het samen met u begraven kan worden, mag tegenwoordig niet meer.

Dus wat dan wel?

Benoem, uiteraard in overleg, een persoon of instelling die de zorglast voor uw huisdier op zich wil nemen. Dat kan doordat u een bepaald bedrag in uw testament reserveert voor de verzorging. Maar ook kunt u iemand vragen uw huis goed te blijven onderhouden, zodat uw huisdier niet hoeft te verhuizen. Of u vraagt hem een goed adres voor uw lieveling te vinden als u weet dat de door u benoemde persoon niet zelf voor het dier kan of wil zorgen.

Er zijn tegenwoordig heel veel mogelijkheden om uw huisdier goed verzorgd achter te laten. Er zijn dierenhotels en speciale bejaardenhuizen voor dieren. En als u erg veel dieren heeft, kunt u zelfs een stichting voor hen oprichten, met uw notaris kunt u overleggen hoe dit te organiseren.

Bespreek alles goed met de persoon die u de zorg voor uw dieren toevertrouwt en uw notaris, en laat duidelijk weten wat uw wensen zijn. Uw notaris zal samen met u bekijken welke plannen haalbaar zijn en welke mogelijkheden er nog meer zijn.

Vraag persoonlijk advies

Mijn collega’s en ik adviseren u graag, op ons kantoor of bij u thuis of op de zaak. Want wij weten hoe belangrijk de liefde voor en van onze huisdieren is.