Ellens en Lentze

070 364 48 30

Blog

terug naar het overzicht

Lieve Eenzame Oudere

Bedankt dat u mij zo gastvrij hebt ontvangen in uw huis. Ik kon merken dat u blij was dat er bezoek was. Het water stond al te koken toen ik binnenkwam, en u had speciaal voor mij koekjes in huis gehaald.

We hebben veel gepraat. U vertelde de ene na de andere grappige of ontroerende anekdote. Ik vond het bijzonder om uw levensverhaal te horen.

U vertelde ook over uw neefje. Vroeger kwam hij vaak bij u logeren en deden jullie verstoppertje in het huis of bakten jullie grote taarten. Maar toen hij ging studeren heeft u hem lange tijd niet meer gezien. U was dan ook blij toen hij als volwassen man opeens weer voor de deur stond. Vier jaar lang kwam hij wekelijks langs en nam hij u steeds meer werk uit handen. U was blij met zijn hulp. Hij regelde uw administratie, de verzekeringen en andere ingewikkelde bankzaken. Maar sinds een maand of zes hoort u niets meer van hem. Hij vertelde u wel iets over een verbouwing en een vakantie, dus hij zal het wel druk hebben, maar u mist hem heel erg.

Ook vertelde u over uw buurvrouw die elke week boodschappen voor u haalt. Het is een lieve vrouw, zegt u. Helaas heeft ze nooit tijd om even te blijven kletsen. U hebt haar uw pinpas en uw sleutels gegeven, omdat dat gemakkelijker is voor u allebei. De buurvrouw vergeet steeds vaker de bon bij de boodschappen te doen, en het valt u op dat alles wel heel erg duur wordt de laatste tijd. U weet niet goed wat u moet doen. U bent bang dat als u haar vraagt u de bon te geven, zij boos wordt en niet meer langs wil komen.

U voelt zich kwetsbaar en afhankelijk, en weet niet goed wie u nog kunt vertrouwen. Ik heb geprobeerd u te helpen uw gedachten te ordenen. Samen hebben we alle belangrijke zaken doorgenomen. Ik vertelde u over de instanties die u, ook als u niet veel geld hebt, kunnen helpen. Er zijn ook bij u in de buurt namelijk onafhankelijke en professionele mensen die u kunnen helpen met de administratie, het eten of met uw persoonlijke verzorging. Er zijn zelfs mensen die u graag geregeld gezelschap willen houden, om gezellig te praten of een spelletje te doen.

Soms voelt u zich eenzaam en bent u bang dat u niet snel genoeg gevonden zal worden als u overlijdt. Als u contact opneemt met de instanties waar ik u over heb verteld, hoeft u daar niet meer bang voor te zijn!

We hebben alles wat belangrijk voor u is vastgelegd in een levenstestament, voor als u in een tehuis moet worden opgenomen bijvoorbeeld, en in een testament. Alle praktische zaken en persoonlijke wensen liggen nu vast in die twee documenten. Zo weet u zeker dat niemand meer misbruik van u kan maken en dat u zelf de regie houdt over uw geld en uw leven.

Ik hoop dat ik u gerust heb kunnen stellen en dat u de volgende keer dat wij elkaar spreken vol vrolijke verhalen zit over uw nieuwe contacten. En als uw neefje en de buurvrouw weer langskomen, hebben zij alle tijd voor een kopje thee, omdat u al uw zaken goed geregeld hebt.

Belt u binnenkort eens om te laten weten hoe het gaat?

Hartelijke groet, Daniëlle van Iperen

toegevoegd notaris
Ellens & Lentze, notariaat en mediation

Als toegevoegd notaris bij Ellens & Lentze, notariaat en mediation, kom ik veel verschillende mensen tegen. Verschillende mensen die vaak in eenzelfde situatie zitten. Uiteraard zijn de situaties die ik in deze brieven beschrijf geanonimiseerd en opgebouwd uit alle verschillende ontmoetingen. Maar ik hoop dat mensen zich in mijn brieven herkennen en zich realiseren dat er ook voor hun situatie praktische oplossingen zijn. U kunt altijd contact opnemen om uw situatie persoonlijk met mij te bespreken.
Geplaatst door: Webmaster op dinsdag 31 maart 2015
Geen reacties
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie