Ellens en Lentze

070 364 48 30

Lieve Verdrietige Ouders,

▶ donderdag 2 juli 2015 | categorie: Blog Daniëlle
Ik heb jullie leren kennen als sterke, succesvolle en vrolijke mensen. Maar na ons laatste gesprek begreep ik pas goed welk verdriet er achter jullie glimlach schuilgaat.

Twee planken in de boekenkast staan vol familiefoto’s. Lachende kinderen in een zwembad, kleine gezichtjes vol taart en veel schoolfoto’s. Jullie wijzen je zoon en dochter aan. En de vijf kleinkinderen. Dat is meestal het moment dat mensen vrolijke anekdotes delen, maar jullie verhaal doet zeer.

Jullie dochter was altijd een sportief en sociaal kind. Maar al vroeg in de puberteit ging het mis. Ze haalde slechte cijfers en ging steeds vaker om met de verkeerde types. En hoe vaak jullie ook waarschuwden, praatten en straften, het hielp niets. Waarschijnlijk gebruikte ze toen al drugs, ook al hebben jullie nooit iets gezien. Na de middelbare school zocht ze een baantje. Een kansloos baantje vonden jullie, maar zij wilde niet verder studeren. Ze werd ontslagen, probeerde nog wat andere baantjes, en de laatste keer dat jullie haar hebben gezien was ze werkloos. Zeventien jaar geleden is dat alweer! Want voor elk baantje en elk fout vriendje verhuisde ze en zo verloren jullie het contact.

Toen de uitnodiging voor haar huwelijk kwam waren jullie dan ook ontroerd en dolgelukkig. Dit zou het begin van jullie nieuwe relatie kunnen zijn! Als huwelijkscadeau gaven jullie een mooi geldbedrag om jullie dochter goed op weg te helpen, ook al hadden jullie wat bedenkingen bij haar man. Maar ook daarna verdween ze uit jullie leven. Ze leek onvindbaar. Had ze jullie uitgenodigd omdat ze wist dat ze geld zou krijgen? En waar zou ze dat voor gebruikt hebben?

Hoe anders was het met jullie zoon. Hij studeerde hard, was succesvol, had veel vrienden en kwam later elke zondag met zijn kinderen langs. Ja, zijn vrouw leek niet zo op jullie gesteld, maar wat een heerlijke momenten waren dat! Helaas overleed hij tijdens een weekend in België bij een motorongeluk. Ongelofelijk, zo jong nog en zo geliefd! Zijn weduwe is inmiddels hertrouwd. Jullie zien de kleinkinderen nog maar zelden en oppassen zit er al helemaal niet meer in.

Nu jullie wat ouder worden vragen jullie je af of jullie dochter en de kleinkinderen straks al jullie spaargeld wel moeten erven. Natuurlijk, het blijft familie, en ondanks al het verdriet blijven jullie van hen houden. Maar door al die jaren zonder contact twijfelen jullie nu over wat er met jullie vermogen moet gebeuren als jullie zijn overleden.

Ik loop samen met jullie een paar scenario’s door. Want onterven kan, maar misschien moeten ze toch iets krijgen? Wie willen jullie als je erfgenamen benoemen? En wie vertrouwen jullie de rol van – onafhankelijk – executeur toe? Ook het moment waarop jullie dochter en de kleinkinderen geïnformeerd worden, kunnen jullie in je testament laten vastleggen. Net zoals wat er met alle kinderfoto’s, de rapporten, zwemdiploma’s en plakboeken moet gebeuren die jullie zo liefdevol hebben bewaard.

Dat het testament zo persoonlijk te maken is als jullie willen verrast jullie, zie ik. Mensen uitsluiten of het gevoel hebben iets te moeten beschermen is niet prettig. Maar gelukkig kan ik jullie gelukkig geruststellen door te vertellen dat het testament – als het contact ooit herstelt – ook altijd weer is aan te passen aan die nieuwe situatie.

Ik hoop dat jullie snel met jullie gezin worden herenigd en dat jullie met een gerust hart naar de toekomst kunnen uitkijken.

Houden jullie mij op de hoogte?

Hartelijke groet, Daniëlle van Iperen

toegevoegd notaris
Ellens & Lentze, notariaat en mediation

Als toegevoegd notaris bij Ellens & Lentze, notariaat en mediation, kom ik veel verschillende mensen tegen. Verschillende mensen die vaak in eenzelfde situatie zitten. Uiteraard zijn de situaties die ik in deze brieven beschrijf geanonimiseerd en opgebouwd uit alle verschillende ontmoetingen. Maar ik hoop dat mensen zich in mijn brieven herkennen en zich realiseren dat er ook voor hun situatie praktische oplossingen zijn. U kunt altijd contact opnemen om uw situatie persoonlijk met mij te bespreken.

< vorige berichtvolgend bericht >

Laatste nieuws