Ellens en Lentze

070 364 48 30

Beste Verbolgen Zakenpartner,

▶ dinsdag 21 juli 2015 | categorie: Blog Daniëlle
Als je iemand ontmoet waarmee je dezelfde dromen en idealen deelt, is dat heel bijzonder. Jij kwam jouw zakenpartner eigenlijk toevallig tegen op een feestje van een kennis. Al gauw ontdekten jullie dat jullie wel erg veel gemeen hadden. En na een paar inspirerende en vrolijke afspraken besloten jullie die persoonlijke klik om te zetten tot een zakelijk partnerschap.

Jullie besloten een bedrijf te beginnen om Indiase producten te kunnen verhandelen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, noem je het. De mensen daar verdienen goed aan jullie eerlijke inkoopprijs en jullie verdienen goed aan de verkoop in Nederland.

Jij concentreerde je op de website en de webshop en je partner verzorgde de administratie en onderhield de contacten in India. Allebei legden jullie ook een klein geldbedrag in. Er was zo veel vertrouwen tussen jullie! Jullie hadden hetzelfde toekomstbeeld voor ogen en brachten veel tijd samen door. Gelukkig maar dat jullie vrouwen het ook zo goed met elkaar konden vinden.

Na advies van de Kamer van Koophandel besloten jullie de onderneming in een VOF om te zetten. En het ging goed! Na twee jaar kochten jullie zelfs een opslagruimte voor alle ingevoerde producten. Die loods financierden jullie voor een deel vanuit de zaak, en een deel regelde jij met een tweede hypotheek.

Ik word wat onrustig van je verhaal. Je idealen zijn mooi. Maar omdat jullie elkaar zo vertrouwden is er geen enkele zakelijke afspraak op papier gezet. Niet wie welke beslissingen mag nemen. Niet tot welk bedrag een investering gedaan mag worden. Niets!

Door de geboorte van je jongste dochter kon je de laatste keer niet mee naar India. Je partner had, zonder dat jij dat wist, een paar containers met handgemaakte knuffels en kleding laten verschepen. En niet veel later kwamen de rekeningen en de aanmaningen…

Hij begreep er ook niets van, zei hij. Maar jij kon je hypotheek niet meer betalen en kwam steeds dieper in de problemen. Dankzij je schoonouders heb je alles kunnen oplossen. Maar die zakenpartner zie je nu natuurlijk niet meer! Het hele avontuur heeft je veel geld en je onbevangenheid gekost.

Onlangs heb je weer iemand ontmoet waar je een zakelijke klik mee voelt. Grappig genoeg liepen jullie met dezelfde plannen voor een nieuw bedrijf rond. En de manier van zaken doen, jullie idealen, kwamen ook overeen.

Maar deze keer ben je voorzichtiger. Je wilt alles goed regelen voordat je een zakelijke relatie aangaat. Je hebt je lesje wel geleerd!

Ik leg je uit welke ondernemingsvormen er zijn. En waarom het verstandig is om jullie verantwoordelijkheden en onderlinge afspraken in een vennootschapscontract of BV-statuten en aandeelhoudersovereenkomst vast te leggen. Bovendien dring ik er een beetje op aan nu eindelijk de huwelijkse voorwaarden aan te passen om je vrouw en je gezin te beschermen. Het is trouwens voor elke ondernemer raadzaam ook een testament en een levenstestament op te stellen. Je wilt immers niet nog een keer meemaken dat jouw gezin door de ondoordachte acties van een ander opeens ten onder gaat.

We bespreken ook hoe je de afspraken over de lening bij je schoonouders, die je al aan het afbetalen bent, vast kunt laten leggen, om die relatie verder zuiver te houden.

En uiteraard raad ik je ook aan deze keer een fiscalist en accountant. Blijf op de hoogte van al jullie acties en de financiële, juridische en fiscale gevolgen die die handelingen kunnen hebben!

Ik wens je alle goeds! En ik hoop dat je je gepassioneerde idealisme terugvindt, op een veilige manier.

Houd me op de hoogte!

Hartelijke groet, Daniëlle van Iperen

toegevoegd notaris
Ellens & Lentze, notariaat en mediation

Als toegevoegd notaris bij Ellens & Lentze, notariaat en mediation, kom ik veel verschillende mensen tegen. Verschillende mensen die vaak in eenzelfde situatie zitten. Uiteraard zijn de situaties die ik in deze brieven beschrijf geanonimiseerd en opgebouwd uit alle verschillende ontmoetingen. Maar ik hoop dat mensen zich in mijn brieven herkennen en zich realiseren dat er ook voor hun situatie praktische oplossingen zijn. U kunt altijd contact opnemen om uw situatie persoonlijk met mij te bespreken.

< vorige berichtvolgend bericht >

Laatste nieuws