Ellens en Lentze

070 364 48 30

Wat moet u doen met een levensexecuteur?

▶ maandag 15 april 2013 | categorie: Nalaten
De executeur-testamentair is degene die uw nalatenschap volgens uw wensen afwikkelt. Maar als u bij leven tijdelijk niet in staat bent zelf de belangrijkste beslissingen te nemen, moet er toch iemand zijn die uw belangen behartigt. Wordt u bijvoorbeeld door ouderdom, een ziekte of na een ongeluk opgenomen in een verpleegtehuis, dan moeten de gewone zaken thuis wel door kunnen gaan en moeten uw behandelaars weten wat uw wensen zijn. Het is daarom belangrijk ook een levensexecuteur te benoemen, deze fungeert dan als uw woordvoerder!

Wat moet u doen?

Uw levensexecuteur moet natuurlijk wel iemand zijn die u vertrouwt en die voldoende tijd en kennis van zaken heeft om u goed te kunnen vertegenwoordigen. Dat kan een vriend of een familielid zijn, maar ook uw notaris. Want als u niets regelt, wijst de rechter een bewindvoerder aan, en dat kan wel eens iemand zijn die u uw zaken liever niet toevertrouwt.

In tegenstelling tot een executeur-testamentair mag een levensexecuteur wél handelen als u nog leeft. In het levenstestament maakt u kenbaar wat uw wensen, verzoeken en verboden zijn en wie u volmachten toekent. Denk dan niet alleen aan de financiële zaken die afgehandeld moeten worden, maar bijvoorbeeld ook aan uw wensen op medisch vlak. Wat zijn uw ideeën over een behandelverbod? Heeft u een euthanasieverklaring? Wanneer mag uw huis verkocht worden? Zodra dat nodig is, neemt de levensexecuteur beslissingen op het gebied van wonen en verzorging, zorgt hij ervoor dat u uw eigen spullen om u heen heeft in een tehuis en zorgt hij er bijvoorbeeld voor dat er niets verkeerd gaat met de verzorging van uw huisdieren, de lopende abonnementen of de administratie.

Vraag persoonlijk advies

Het levenstestament kunt u helemaal aan uw wensen aanpassen, compleet met bevoegdheden en beperkingen voor de levensexecuteur. Maar wat u hem ook wilt laten doen, hij zal nooit uw testament mogen veranderen of namens u een codicil laten opmaken.

Als u in uw directe omgeving geen geschikte kandidaat heeft om deze rol naar behoren te vervullen, vraag dan wat uw notaris voor u kan betekenen. Een aantal notarissen hebben ervaring als bewindvoerder en als zij die ervaring zelf niet hebben kunnen ze u verwijzen naar een ervaren bewindvoerder. Verder is de notaris op de hoogte van uw wensen én de juridische mogelijkheden en zal hij ervoor zorgen dat uw zakelijke en uw privébelangen goed behartigd worden.

< vorige berichtvolgend bericht >

Laatste nieuws